Lasin koko vaikuttaa juomatottumuksiin – viiniä lirahtaa helposti enemmän

Ruoka Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kerroimme hiljattain, että ihminen saavuttaa pisimmän iän ja terveemmän elämän Välimeren alueen ruokavaliota noudattaen. Siihen kuuluu olennaisena osana punaviinilasillinen päivittäin nautittuna. Nyt on todistettu, että lasin koolla on väliä juomistottumuksiin.

BMC Public Health -lehti julkaisi artikkelin, jonka mukaan ihmiset juovat enemmän viiniä suurista laseista. Testissä käytettiin kolmea erikokoista viinilasia, joihin kaadettiin saman verran juomaa kerrallaan. Illan mittaan suurimmasta lasista juoneet nauttivat peräti 10 prosenttia enemmän viiniä kuin keskikokoisesta tai pienestä lasista nauttineet.

Toisin sanoen, mikäli lasissa näyttää olevan vähemmän viiniä, nauttii ihminen sitä helposti enemmän. On yleisessä tiedossa, että punaviiniä juoneet nukkuvat paremmin ja heillä on todettu olevan pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Kohtuullinen päiväannos ei kuitenkaan ylitä yhtä lasillista – nimittäin keskikokoista lasillista.