Maailman vanhin Twinkie-leivos jo 40-vuotias – yhä syötävän näköinen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Twinkie-leivokset ovat suosittua herkkua etenkin Yhdysvalloissa. Vaniljakerman ja runsaan kalorimäärän lisäksi leivokset vaikuttavat sisältävän myös melkoisesti säilöntäaineita. Maailman vanhin Twinkie näyttää nimittäin edelleen ulkoisesti samalta, kuin 40 vuotta sitten.

Yhdysvaltojen Mainessa sijaitsevan George Stevensin akatemian entinen kemian opettaja aloitti vuonna 1976 kokeen Twinkie-patukalla. Lisä- ja säilöntäaineista oppituntia pitänyt opettaja halusi selvittää, kuinka kauan leivos säilyisi sellaisenaan.

Stevens siirtyi eläkkeelle vuonna 2005. Lasiastiaan säilötty Twinkie luovutettiin hänen seuraajalleen ja entiselle oppilaalleen, Libby Rosemeierille. 40 vuoden iästä huolimatta edelleen ulkoisesti syötävän näköistä leivosta säilytetään opettajan toimiston hyllyllä.

Säilöntäaineiden tehoa kuvaava Twinkie on kerännyt vuosikymmenien aikana runsaasti huomiota pienelle yksityiskoululle. ABC News -sivuston mukaan viiden vuoden aikana eläkkeelle siirtymistä suunnitteleva Rosemeier ei vielä tiedä, kuka perii leivoksen hänen jälkeen.

– Smithsonian-museo ei ole ottanut vielä minuun yhteyttä, opettaja vitsailee.