Tiedelehti kumosi laihduttamisen myytit

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Sairaalloiseen lihavuuteen liittyy runsaasti terveysriskejä. Sen sijaan lievän ylipainon ei ole havaittu lisäävän kuolleisuutta. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan maailmassa on tällä hetkellä yli miljardi ylipainoista ihmistä, ja heistä 300 miljoonaa on kliinisesti lihavia.

New England Journal of Medicine -julkaisu on kumonnut laihduttamiseen liittyviä myyttejä artikkelissaan. On yleinen harhaluulo, että painon pudottaminen lähtee liikkeelle pienistä teoista ja tapamuutoksista.

Todellisuudessa sillä ei ole mitään väliä laihduttamisen kanssa, jättääkö silloin tällöin suklaapatukan väliin tai käy joskus lenkillä. Ihannepainon saavuttaminen on kokonaisvaltainen prosessi, jossa haetaan uutta, pysyvää ja tervettä elämäntapaa.

Monet asettavat itselleen tavotteita painonpudotuksen suhteen. Osa laihduttajista huijaa itseään asettamalla tavoitteet omasta mielestään realistiselle tasolle. Todellisuudessa laihduttaminen on tehokkaampaa, mikäli ihminen yrittää saavuttaa kerralla suurempia ja pysyvämpiä tuloksia.

Mikään tutkimus ei myöskään puolla ajatusta, että laihduttamisen tarvitsisi olla hidasta ja maltillista. Artikkelin mukaan tärkeämpää on kiinnittää huomiota painotavoitteessa pysymiseen – laihduttipa sitten kerralla enemmän tai ei.

Valitettavasti ihmisille on myös uskoteltu, että seksi on oiva keino lenkin korvaamiseen. Tavallinen akti ei kuitenkaan kuluta kilokaloreita paljoakaan enempää kuin vaikkapa television katsominen. Sen sijaan seksillä on myönteisiä vaikutuksia ihmisen vireystasoon ja olotilaan, mitkä puolestaan antavat puhtia laihdutusoperaatioon.