Erikoinen laihdutuskeino – liian yksinkertainen toimiakseen?

Terveys Viihdeuutiset · Annika Kela

Ihmiset, jotka eivät näe syömäänsä ateriaa maistavat ruoan paremmin ja tulevat kylläiseksi helpommin, väittää Konstanzin yliopiston teettämä tutkimus. Ruokailijat, jotka nauttivat ruoastaan silmät sidottuina käyttävät näköaistin sijaan tehokkaammin muita aistejaan ja ovat kylläisiä nopeammin.

Professori Britta Rennerin mukaan tutkimukseen osallistuneet koehenkilöt söivät huomaamattaan vähemmän ja arvioivat syömäänsä annosta suuremmaksi kuin se todellisuudessa oli. Tutkimukseen osallistui 90 opiskelijaa Konstanzin yliopistosta. Heidän tehtävänään oli syödä kolmea erimakuista jäätelöä ja arvioida makuja, koostumusta ja annosta.

Daily Mail -lehden mukaan kaikki koehenkilöt arvioivat jäätelöannoksensa suuremmaksi kuin se todellisuudessa oli. Henkilöt, jotka näkivät annoksensa arvioivat sen 33 prosenttia suuremmaksi. Sokeat ruokailijat sen sijaan arvioivat annoksen olevan jopa 88 prosenttia prosenttia suurempi.

Koehenkilöt, joiden silmät oli sidottuina tunnistivat ja arvioivat annosten makuja monipuolisemmin kuin annoksen nähneet henkilöt. Tulokset osoittivat, että henkilöt, jotka eivät nähneet ruokaansa söivät lähes 10 prosenttia tavallista vähemmän ja he tunsivat olonsa kylläisemmäksi kuin yleensä. Tulokset on julkaistu Journal of Food Quality and Preference -ammattijulkaisussa.