Tiede vastasi: Tästä syystä ananaksen syöminen sattuu kieleen

Ruoka Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ananas on herkullinen hedelmä, joka sopii niin makesiin kuin suolaisiin ruokiin. Tuoreena nautittu ananas saattaa tehdä suun kipeäksi. Syynä on kasvin hedelmälihan proteiinia pilkkova entsyymi, joka edistää myös ruoansulatusta.

Ananaksessa on runsaasti bromelaiini-nimistä entsyymiä. Sitä on käytetty vuosien varrella myös tulehdusten estäjänä sekä lihan pehmentäjänä ruokataloudessa. Valitettavasti ananaksen mukana nautittu entsyymi pilkkoo myös suun herkällä iholla olevia proteiineja, jolloin kudoksesta tulee kipeä ja tulehtunut.

Ananas oli 1600-luvun Englannissa vakavaraisuuden merkki. Yksi hedelmä maksoi yli 7.000 markkaa, eikä sellaiseen ollut varaa kuin kaikkein rikkaimmilla. He eivät kuitenkaan syöneet ostamaansa hedelmää, vaan kulkivat julkisissa tilaisuuksissa kallis ananas kainalossa. Ananas oli statussymboli, IFL Science uutisoi.