Wasabisi on tuskin aitoa – ravintoloissa yleensä halpaa kopiota

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sushin kanssa nautitaan usein wasabi-nimellä tunnettua vihreää tahnaa, joka tunnetaan sen erittäin voimakkaasta ja pistävästä mausta. Useimmissa suomalaisissa sushi-ravintoloissa tarjoiltava wasabi ei kuitenkaan ole varsinaisesti aitoa japanissa kyseisellä nimellä tunnettua maustetta.

Aito ja alkuperäinen wasabi valmistetaan japaninpiparjuuri-nimelläkin tunnetusta maustekrassista. Youtuben Reaction -kanavan tuoreen videon mukaa suurin osa markkinoilla olevasta wasabista on tosiasiassa sekoitus eurooppalaista piparjuurta, tulista sinappia ja vihreää väriainetta.

Aidon wasabin valmistukseen käytettävää maustekrassia on erittäin hankala viljellä. Japaninpiparjuuri täytyy kasvattaa virtaavassa vedessä, sitä kasvaa vähän kerrallaan ja kasvi on altis erilaisille taudeille. Yksi maustekrassin varsi saattaa maksaa jopa 45 euroa.

Videon mukaan ravintolan tarjoilema wasabi ei ole todennäköisesti aitoa maustekrassia, mikäli kokki ei raasta sitä asiakkaan silmien edessä. Vaihtoehtoisesti aitoa wasabia tarjoilevissa ravintoloissa asiakkaalle saatetaan antaa maustekrassin varsi, jonka hän voi itse raastaa.