Pikkukaloilla nokkela tapa paeta saalistajia – menevät meduusan sisään suojaan!

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kuten luonto on meille monesti osoittanut, pienet eläimet saattavat käyttä luovia keinoja paetakseen isompien saalistajien kynsistä. Verkossa levinneellä videolla pikkukalat välttyvät ateriaksi joutumiselta nokkelalla tavalla.

Thaimaan rannikolla kuvatulla videolla trumpettikaloja pakenevat piikkimakrillit piiloutuvat isokokoisen meduusan suojiin. Saalistajat eivät uskalla lähestyä myrkyllistä meduusaa. Makrillit ovat sen sijaan nin pienikokoisia, että ne pystyvät suojautumaan helposti eläimen vaaralliselta kosketukselta.

Earth Touch News -sivuston mukaan videolla nähtävä käytös ei ole harvinaista. Meduusoita tutkivan Rebecca R. Helmin mukaan ei kuitenkaan ole selvää, käyttävätkö kalat meduusoja vain suojakseen, vai onko taustalla muitakin syitä.

– Ovatko meduusat pysyviä koteja joillekin eläimille? Nopea piilopaikka? Liikkuva ruoanlähde? Vai onko kyseessä jopa tapa liikkua eri ympäristöjen välillä? Kuten monissa muissakin meduusojen biologiaan liittyvissä asioissa, kysymyksiä on enemmän kuin vastauksia, Rebecca kuvailee.