Näin selätät jetlagin ennätysnopeasti

Matkailu Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Aikavyöhykkeiden yli matkustaminen saattaa olla kaikkein raskainta ihmisen sisäiselle kellolle. Suomesta länteen suuntaavat matkat ottavat aikaa kiinni, kun taas itään mennessä hypitään tuntien yli. Kuinka sisäisen kellon saa ajastettua mahdollisimman nopeasti?

Thrillist-sivusto on nyt koonnut kymmenen vinkkiä, kuinka jet lagista voi toipua helpommin. Matkalle valmistautuminen alkaa jo ennen lentokoneeseen nousemista, ja erityisesti edeltävällä yöllä ja unenmäärällä on suuri merkitys aikaerorasituksesta selviytymiseen.

Kannattaakin nukkua pitkään ja hyvin ennen matkapäivää. Kellot tulee siirtää kohdemaan aikaan jo lähtövaiheessa. Lennolla ei kannata nauttia alkoholia, mikäli haluaa olla kohteessa mahdollisimman skarppina.

Mikäli lentokone laskeutuu matkakohteeseen aamulla, kannattaa lennolla nauttia unta mahdollisimman paljon. Jos kohteeseen saavutaan illalla paikallista aikaa, on unet hyvä säästää seuraavaa yötä varten. Sisäistä kelloa on helpointa siirtää nukkumalla.

Valveillaoloaikana on järkevintä nauttia mahdollisimman paljon valosta. Mikäli yöunet jäävät aikaerosta johtuen vähälle, kannattaa silti kammeta aikaisin aamulla sängystä ylös ja nauttia valoisasta ajasta mahdollisimman pitkään. Vastaavasti illalla voi venyttää nukkumaanmenoa myöhäsemmälle, vaikka uni yrittäisi tulla jo iltapäivästä silmään.