Netflix & chill voi olla tappava yhdistelmä

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Netflix ja muut samankaltaiset palvelut ovat mahdollistaneet sen, että suosikkisarjoja pystyy katsomaan monta jaksoa samalta istumalta aina silloin kun se itselle parhaiten sopii. Telegraph -lehti kertoo uudesta japanilaisesta tutkimuksesta, minkä mukaan tämä tapa on kuitenkin todella haitallinen ja jopa tappava.

Televisiota katsellessa ohjelmat kestävät oman aikansa ja sisältävät mainostaukoja, minkä vuoksi ihmiset monesti nousevat ylös ja käyvät vaikkapa vessassa tai jääkaapilla kesken ohjelman. Tällainen väliverryttely ja verenkierron vilkastuttaminen nousemalla sohvalta on todella tärkeä osa television katsomista.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 86.000 ihmisen televisionkatsomistottumuksia ja saatiin selville, että jokainen ylimääräinen kaksituntinen television ääressä lisäsi kohtalokkaan keuhkoveritulpan riskiä jopa 40 prosenttia. Yli viisi tuntia televisiota katsoneet ihmiset menehtyivät todennäköisemmin seuraavan 19 vuoden aikana kuin he, jotka katsoivat vähemmän televisiota.

Tutkijat suosittelevat Netflix and chill -session kaltaista sarjojen katselemismaratonia suunnittelevien pitävän aina tunnin välein viiden minuutin mittainen kävely- ja verryttelytauko. Keuhkoveritulppa lähtee liikkeelle yleensä tukoksesta lantion tai jalkojen seudulla, minkä vuoksi pieni verryttelytauko tunnin välein vaikuttaa pelottaviin lukuihin todella merkittävästi.