Katutaiteen upeimmat kohteet Yhdysvalloissa – nämä täytyy nähdä!

Matkailu Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

On olemassa töhrijöitä ja sitten on olemassa taidokkaasti katutaidetta loihtivia graffititaiteilijoita. Katutaidetta näkee eniten suurkaupungeissa ja siitä on tullut yksi matkailuvalteista. Nyt on listattu amerikkalaiset kaupungit, joissa pääsee nauttimaan poikkeuksellisen taidokkaista seinämaalauksista.

Vaikka spraymaaleilla tehtävät tekstit ja kuvat saattavat olla joissakin maissa laittomia, voi näyttävä katutaide olla myös yksi kaupunkien vetonauloista. Mikäli haluaa bongata Yhdysvaltojen parhaimpia katutaideteoksia, kannattaa suunnata kulkunsa ainakin Pennsylvaniassa sijaitsevaan Philadelphiaan.

Philadelphiassa on toteutettu vuodesta 1986 Mural Arts Program -nimistä ohjelmaa, joka työllistää yli 300 taiteilijaa vuodessa. Hankkeen henki näkyy selkeästi myös katukuvassa. Thrillist listaa vierailemisen arvoisiksi amerikkalaiskaupungeiksi myös Michiganissa sijaitsevan Detroitin, Havaijin pääkaupunki Honolulun, Kalifornian Los Angelesin, Floridan Miamin ja totta kai legendaarisen Banksyn vaikutusalueella toimivan New York Cityn.

Upeita graffiteja löytyy myös Arizonan ja New Mexicon osavaltioissa sijaitsevasta Navajo Nationista. Illinoisin Chicagossa voi tutustua katutaiteeseen parhaiten kaupungin lukuisissa alikulkutunneleissa. Kalifornian Fresnossa on puolestaan kokonaan katutaiteelle omistettu asuinalue. Myös Baltimoren ja Las Vegasin kaupungit tekevät tiivistä yhteistyötä graffititaiteilijoiden kanssa.