Piereskeletkö liikaa? Yleisin syy löytyy läheltä

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Vanha jämsäläinen sananlasku sanoo: ”Joka pierusa pijätteä, sillä on muutaki vilippiä.” Suolistokaasuja ei tulisi pidätellä myöskään terveyssyistä. Ihminen pieraisee keskimäärin 14 kertaa päivässä. Jos töräysten määrä on huomattavasti suurempi, kannattaa kehon hyvinvointia tarkkailla suurennuslasilla.

Thrillist haastatteli gastroenterologian tohtori Kathlynn Caguiatia selvittääkseen liiallisen pieremisen syyt ja keinot kaasujen hillitsemiseen. Pierut ovat bakteerien ja hiivojen tuottamaa suolikaasua, ja niitä kertyy jokaisen nisäkkään elimistöön. Vastaelinsairauksiin ja niiden hoitoon keskittynyt sisätautien erikoisalan asiantuntija Caguiatia kertoo, että suurin tekijä löytyy ruokavaliosta.

Etenkin parsakaali, kukkakaali ja kaali aiheuttavat kaasuja elimistöön, koska niiden sulattaminen jää kokonaan bakteerien vastuulle. Kaikki kuitupitoiset ruoat voivat lisätä pierujen määrää. Suolisto voi tottua vihannesten käsittelemiseen säännöllisen syömisen avulla. Myös karminatiivia sisältävät yrtit ehkäisevät ilmavaivoja. Lisää salaattiin siis basilikaa, korianteria, tilliä tai inkivääriä.

Erilaiset ruoka-aineallergiat ja yliherkkyydet voivat helposti lisätä piereskelyä. Yleisimpiä syitä lienevät laktoosi-intoleranssi ja vilja-aineallergiat. Myös keinotekoiset makeutusaineet ja hiilihapolliset juomat lisäävät kaasuja selimistöön. Suolisto heijastaa tehokkaasti ihmisen kehon hyvinvointia. Esimerkiksi stressi, hermostuneisuus ja jännittäminen lisäävät pierujen määrää.

Lääkkeet, kuten antibiootit, järkyttävät suoliston bakteeritoimintaa. Tämä puolestaan lisää suolistokaasujen määrää. Mikäli pierujen määrä on tavattoman suuri ja haittaa normaalia elämää, kannattaa käydä lääkärin juttusilla. Toisinaan kaasut kielivät vakavammasta kehon sairaudesta. Syö ruokasi maltilla ja liiku tarpeeksi, Caguiatia vinkkaa.