Hurja suunnitelma toteutui – bussi ajaa nyt autojen päältä

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kerroimme aiemmin Kiinaan suunnitelluista liikkenteen yläpuolella ajavista busseista, joiden tarkoituksena oli välttää ruuhkia. Hanke oli vielä alkukesästä kehittelyasteilla, mutta nyt ensimmäiset bussit on saatu jo koeajoon.

Transit Elevated Bus on sähkökäyttöinen linja-auto, joka kulkee raiteita pitkin. Bussi on niin korkea, että se pystyy ajamaan henkilöautojen yläpuolella ja näin ollen ohittamaan kaikki ruuhkat tiellä vaivatta. Jokaiseen TEB-autoon suunniteltiin mahtuvan noin 1.200 matkustajaa, mutta lopulta sen kapasiteetti tulikin olemaan moninkertaisesti pienempi.

Testiajossa oleva TEB-auto kuljettaa matkustajia Qinhuangdaossa. Testiautossa oleva bussi on 22 metriä pitkä, 7,8 metriä leveä ja 4,8 metriä korkea. Tällä hetkellä bussiin mahtuu 300 matkustajaa, mutta lopulliseen versioon lisätään vaunuja, jolloin matkustajia saadaan moninkertainen määrä kulkuneuvoon ja mahdollisesti jopa tavoiteltu 1.200 matkustajaa pystyy kulkemaan sillä samanaikaisesti.