Tutkijoiden lottovoitto: Haamukala tallentui ensikerran videolle

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen valtameren ja ilmakehän tutkimuslaitoksen Okeanos Explorer -alus tutkii parhaillaan Mariaanien haudan syvyyksiä. Deep Discovery -laitteen avulla on pystytään kuvaamaan lajeja, joita ei ole koskaan aikaisemmin taltioitu valokuviksi tai videolle.

Nyt Okeanos Explorerin tutkijat ovat päässeet todistamaan ensimmäistä kertaa harvinaista partanilkkakaloihin kuuluvaa lajia. Youtubessa julkaistulla videolla nähdään läpikuultava kala, jonka olemus muistuttaa hieman aavetta tai avaruusoliota.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun tähän heimoon kuuluvan lajin edustaja on nähty elävänä. Tämä on ehdottomasti epätavallinen näky, NoAA:n tutkija Bruce Mundy kuvailee videolla.

Videolla nähtävä kala on noin 10 senttimetrin pituinen. Eläin kuvattiin kahden ja puolen kilometrin syvyydessä, jossa paine on jopa tuhatkertainen meren pinnan vastaavaan verrattuna.