Lukeminen kannattaa – pidentää elinikää kaksi vuotta

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Osa lukemista harrastavista nauttivat jännittävistä romaaneista kun taas toiset suosivat romanttisia tarinoita tai historiallisia kirjoja. Romaanikirjallisuuden genrestä riippumatta lukeminen kuitenkin kannattaa joka tapauksessa, koska uuden tutkimuksen mukaan lukemista harrastavat elävät pidempään.

Yalen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kirjojen lukeminen on yhdistetty pidempään elinajanodotteeseen. Tutkimuksen mukaan päivän aikana puoli tuntia kirjaa lukevat ihmiset elivät keskimäärin kaksi vuotta pidempään kuin ihmiset, jotka eivät lukeneet.

Tutkijat valitsivat tutkittavaan ryhmään 3.635 yli 50-vuotiasta ihmistä. Tutkimuksessa seurattiin henkilöidän terveyttä ja lukutottumuksia.

Tutkijat huomasivat, että kirjoja säännöllisesti lukevat ihmiset elivät keskimäärin 23 kuukautta pidempään kuin henkilöt, jotka eivät lukeneet. Sanomalehtien ja aikakausilehtien lukemisella ei ollut tutkimuksessa niin suuria vaikutuksia kuin hyvään romaaniin uppoutumisella.