Historian seksimyytit: ”Aivastaminen ehkäisee raskauden”

Ohhoh! Terveys · Terhi Piiroinen

Seksin harrastamiseen ja lisääntymiseen on liittynyt historian aikana runsaasti erilaisia uskomuksia. Vielä nykyaikanakin on olemassa termi ”varmat päivät”, joka tarkoittaa naisen kuukautiskiertoon perustuvaa ehkäisy- tai hedelmöitysmenetelmää.

Aikoinaan on myös ajateltu, että aivastus yhdynnän jälkeen estää raskauden. BuzzFeed on listannut seksimyyttejä, joihin ihmiset ovat uskoneet takavuosina. Kreikkalainen lääkäri Soronus neuvoi naisia, että heidän tuli aivastaa rakastelun jälkeen, mikäli eivät halunneet tulla raskaaksi.

Myös kyykistely ja pomppiminen olivat apukeinoina ehkäisyyn. Sen sijaan polkupyöräilemisen on otaksuttu aiheuttavan hedelmättömyyttä.

Naisia on neuvottu välttelemään polkupyörän käyttöä 1800-luvun lopulla, mikäli he halusivat saada lapsia. Vuonna 1677 todettiin, että miesten siittiösolut olivat täynnä minikokoisia ihmisiä, ja kun ne pääsivät naisen kohtuun, alkoivat ihmiset kasvamaan. Yhtä oudolta väitteeltä kuulostaa vauvojen sielujen asuminen hedelmien sisällä.