Kultakala kasvoi jalkapallon kokoiseksi – vaarantaa ekosysteemin

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Olemme kertoneet järviin päästetyistä kultakaloista ja siitä, kuinka ne ovat kasvaneet vapaudessa peräti kymmenkertaiseen kokoon. Nyt Australialaiset Murdoch yliopiston tutkijat ovat seuranneet vapauteen päästetyn kultakalan elämää vuoden ajan.

Tutkimukset osoittivat, että akvaariokala oli kasvanut vapaudessa jalkapallon kokoiseksi. Lisäksi se oli vaeltanut vuoden aikana satoja kilometrejä vesistöissä. Valitettavasti kultakalat aiheuttavat suurta haittaa luonnon omalle ekosysteemille muiden vieraslajien tavoin.

Kultakala oli 1,9 kilogrammaa ja se oli uinut vuodessa 230 kilometrin päähän. Tutkimus osoittaa, että vieraslajien haittavaikutukset ulottuvat pitkälle. Kultakalat elävät normaalisti viitisen vuotta ja ne kasvavat 12 senttimetrin pituiseksi.

Historiassa on kuitenkin tapauksia, joissa kultakalan koko on saavuttanut 40 senttimetriä ja vanhimmat kalat ovat kuolleet vasta 25 vuoden ikäisinä. Vanhin tunnettu kultakala on elänyt 43-vuotiaaksi, BBC uutisoi.