Déjà-vun syy selvisi tutkijoille? Voi tarkoittaa läpimurtoa aivotutkimukselle

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Déjà-vu on ranskankielinen sana ja tarkoittaa jo nähtyä. Moni tietää, miltä ilmiön kokeminen tuntuu: Se on kuin eläisi tiettyä tilannetta uudestaan. Eniten entiselämyksiä kokevat 15–25-vuotiaat nuoret. Osa ihmisistä kokee déjà-vu -ilmiöitä lähes viikoittain.

New Scientist on nyt julkaissut artikkelin St Andrewsin yliopiston tekemästä tutkimuksesta, jonka mukaan déjà-vu -ilmiö johtuu aivojen tekemästä muistivirheestä. Entiselämysten kokeminen tarkoittaa, että ihmisen muisti toimii oikein, mutta aivot saattavat samalla tuottaa ylimääräisiä muistikuvia.

Ilmiötä testattiin siten, että koehenkilöille lueteltiin nukkumiseen liittyviä sanoja, kuten sänky, tyyny, yö ja uni. Kun testiryhmältä myöhemmin kysyttiin heille kerrottuja sanoja, moni virheellisesti muisti kuulleensa myös sanan ”nukkua”, koska se linkitti kaikki sanat yhteen.

Keinotekoisen déjà-vu -ilmiön luominen osoitti, että tietyissä tilanteissa aivot saattavat tehdä todellisia kokemuksia laajempia muistikuvia. Déjà-vu tekee ihmisestä tietoisemman, koska tällöin henkilö ei välttämättä nojaa asioissa pelkkään muistiinsa. Sen sijaan ihmiset, jotka eivät koe entiselämyksiä, saattavat omata paremman ja luotettavamman muistin, tutkijat pohtivat.