Juuri synnyttänyt nainen kuvasi kokemuksiaan rehellisesti – karu totuus paljastui?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tulevilla äideillä on yleensä jonkinlaisia odotuksia synnytyksen suhteen. Osa naisista pelkää lapsen maailmaan saattamista, kun taas toiset ottavat asian kylmäpäisesti ja rauhallisesti. Mummy Mumbles -mammakanava on nyt paljastanut Facebookissa rehellisen irvokkaasti, mitä kaikkea vastasynnyttänyt äiti joutuu kokemaan.

Sanotaan, että nainen on luotu synnyttämään. Suuren ponnistamisen jälkeen joutuu kuitenkin käymään läpi järisyttävän määrän kivun eri asteita, kun keho on suorittanut yhden vaativimmista tehtävistään. Pelkästään vessassa käyminen tuntuu siltä kuin joutuisi synnyttämään uuden lapsen maailmaan. Pahimmillaan se tuntuu koko takapuolen irtoamiselta.

Vauvoja kehutaan suloisiksi, mutta todellisuudessa ne näyttävät kurttuisilta ja vanhoilta papoilta. Jopa aikuinen mies saattaa säikähtää katsoessaan pienen poikansa jalkojen väliin vaippaa vaihtaessa. Siellä on kevyesti ilmaistuna megalomaanista turvotusta ja pienten ihmisten kakka näyttää siirappiselta tervalta. Äidin ensimmäinen suihku voi muistuttaa enemmän kauhuelokuvan kohtausta kuin ruusuntuoksuista vaahtokylpyä.

Osa äideistä huomaa pian, että kätilöt tulevat ja ottavat pienet vauvat käsiteltäväksi ja tutkittavaksi milloin haluavat. Tuoreista äideistä saattaakin tuntua, että oma lapsi vihaa heitä ensimmäisestä henkäyksestään saakka, kun pienokaisten ainoa kommunikointitapa on rääkyminen. Silti ne ovat riippuvaisia äidistään niin paljon, että ovat vierellä päivin ja öin. Naiselle saattaa tulla olo, että hän on kävelevä maitoautomaatti, johon pieni ihminen suullaan takertuu.

Ensimmäiset päivät vietetään sairaalassa ja paikalla saattaa olla ammattikuvaajia, jotka huomaavat tuoreen äidin haavoittuvaisuuden. Valokuvista veloitetaan miljoonia ja vanhempien pitäisi valita paras otos 50 samanlaisen kuvan joukosta.

Sairaalaruoka ei maistu ja äidit vetävät kaksin käsin sokeripitoisia herkkuja. Keskellä yötä tuore äiti heräilee lapsensa öninöihin, tuhinoihin, rohinoihin ja pieruihin. Pienokainen kuulostaa toisinaan tukehtuvansa, ja äiti toivoo, ettei huonetoveri luule kiusallisten äänten lähtevän aikuisesta.

Sairaalassa vierailevat sukulaiset ja ystävät käyttäytyvät kuin he olisivat tulossa VIP-tason bileisiin. Väsyneen äidin saattaa olla hankala osallistua keskusteluihin ja kipulääkkeet tuovat jutusteluun oman kummallisen sävynsä. Entäpä naisen vatsa? Ilmapalloa muistuttava vartalon osa toimisi synnytyksen jälkeen erinomaisena trampoliinina.

Vaikka seksi on viimeisenä mielessä synnyttämisen jälkeen, jaksavat kätilöt kertoa ehkäisyn tärkeydestä. Ammattilaiset muistuttavat vastasynnyttäneitä naisia heidän ultrahedelmällisyydestään, mutta todellisuudessa naiset olisivat valmiita pilkkomaan miesten penikset pieniin paloihin, pakastamaan palat ja polttamaan ne.

Aivot ovat tuutissa, emätin on turta, peppu on kipeä ja kaikki sattuu. Jokainen tuntuu olevan erityisen kiinnostunut maidon nousemisesta rintoihin. Koko ajan. Kolmantena synnytyksen jälkeisenä päivänä huomaa, että tissit ovat muuttuneet maitoa syökseviksi suihkulähteiksi. Siinä vaiheessa haluaa kotiin. Viimeistään. Kannattaa kuitenkin ottaa alussa kaikki apu vastaan kunnes on sataprosenttisen varma selviytymisestään. Turha murehtiminen ei kannata, eikä kukaan ole yli-ihminen.

Kenenkään ei tarvitse olla muiden silmissä täydellinen, vaan jokainen on omanlainen äiti ja lapselleen se paras mahdollinen. Tuore äiti on vastuussa pienestä ihmisestä, ja taakka saattaa tuntua joskus jopa ylitsepääsemättömän suurelta. Ei hätää, vanhemmuus helpottuu ja rutinoituu ajan myötä ja siihen tottuu. Siitä voi jopa nauttia. Vauvan kanssa oppii elämään, eikä maailmassa ole mitään mihin tuore äiti ei pystyisi. Paitsi nukkumaan. Unesta on enää turha haaveilla.