Elämmekö me Matrixissa? Todennäköisyys suurempi kuin luulitkaan

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ympäröivän todellisuuden paljastuminen pelkäksi simulaatioksi on tuttu juonenkäänne monista elokuvista ja kirjoista. Teknologian kehittyessä eteenpäin monet ovat kuitenkin saattaneet leikitellä ajatuksella siitä, voisimmeko mekin elää Matrixin sisällä.

Bank of American sijoitus- ja varainhoitopalveluja tarjoavan Merrill Lynchin analyytikoiden mukaan on olemassa jopa 20-50 prosentin mahdollisuus, että elämme simuloidussa todellisuudessa. Yhtiön asiakkaille julkaistun raportin mukaan väitettä tukevat lukuisten tutkijoiden ja filosofien kommentit.

Taannoin SpaceX-yhtiön perustaja Elon Musk paljasti uskovansa maailmankaikkeuden olevan osa monimutkaista tietokoneohjelmaa. Myös astrofyysikko Neil DeGrasse Tyson ja filosofian professori Nick Bostrom ovat jakaneet samankaltaisia näkemyksiä.

Merrill Lynchin mukaan olemme jo lähestymässä fotorealistista 3D-simulaatiota, johon miljoonat ihmiset voivat osallistua samanaikaisesti. Raportissa todetaan, että tulevaisuuden sivilisaatio on saattanut päättää luoda simulaation esi-isiensä elämästä.

Business Insider -sivuston mukaan emme kuitenkaan ehkä koskaan saa tietää totuutta siitä, elämmekö Matrixissa. Mikäli emme elä nyt simuloidussa todellisuudessa, tulevat jälkeläisemmekään tuskin koskaan luomaan esi-isiensä elämää simuloivaa tietokoneohjelmaa.