The Prodigyn päätähti paljasti Staralle: ”Välirikko kesken albumin tekemisen”

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Konemusiikin 1990-luvun alkupuolella mullistaneen The Prodigy -yhtyeen Experience-esikoisalbumin julkaisusta tuli taannoin kuluneeksi 20 vuotta. Yhtye on ollut tuttu vierailija Suomessa jo 1990-luvun puolivälistä saakka. Stara haastatteli yhtyeen keulahahmo Liam Howlettia puhelimitse.

Howlett paljasti haastattelussa miten tunnelmat yhtyeen tuoreimman The Day Is My Enemy -albumin tekemisessä vaihtelivat ääripäästä toiseen. Prosessin aikana yhtyeen sisällä koettiin myös poikkeuksellinen välirikko.

– Moni luulee, että albumin tekeminen kesti kuusi vuotta, mutta todellisuudessa se kesti vain hieman yli vuoden ajan. Vuonna 2012 kirjoitin muutaman kappaleen, joita esitimme myös livenä. Kappaleet eivät kuitenkaan olleet tarpeeksi hyviä, joten heitin ne roskakoriin ja aloin tekemään uusia vuoden 2013 lopussa, Liam Howlett kertoi Staralle.

Varsinaiset levyttyssessiot alkoivat hyvin, mutta sitten tuli mutkia matkaan.

– Levyn tekeminen alkoi hyvin, kun jammailimme ja äänitimme studiolla. Saimme kasaan neljä-viisi hyvää ideaa noissa sessioissa. Sitten levytyssessioiden puolivälissä minulle ja Keithille tuli isoja ongelmia. Sitten ryhdyin itse kirjoittamaan kappaleita yöaikaan, koska vain silloin pystyin keskittymään paremmin. Päivisin en saanut aikaan tarpeeksi.

Howlettin saatua kappaleet kirjoitettua yhtye palasi taas yhdessä studioon viimeistelemään albumin.

– Viimeiset kolme kuukautta menivät loistavasti. Ne olivat koko uramme parhaat hetket studiossa. Kun aloimme tehdä tätä albumia olimme ystäviä, sitten emme olleet ja lopussa taas olimme. Tiedäthän, että joskus ystävyydestä voi tulla musiikin tekemisen este. Nyt palasimme ystäviksi, kun albumin viimeinen kappale oli levytetty, Howlett kertoi.

Liam Howlettin luotsaama The Prodigy -yhtye julkaisi ensimmäisen What Evil Lurks -EP:nsä vuonna 1990. Vuonna 1991 julkaistu yhtyeen virallinen debyyttisingle Charly soi jo saman vuoden syksyllä Suomen ensimmäisissä rave-juhlissa Vaasassa, Turussa ja Oulussa. Yhtyeen breakbeat-tyylisuuntaa edustavat kappaleet olivat Suomessa vuosien ajan vain klubien ja ravejuhlien hittejä, kunnes yhtye teki vuonna 1995 läpimurtonsa myös discokansan keskuudessa esiinnyttyään Helsingin Kulttuuritalolla.

Britanniassa The Prodigy teki läpimurron Charly-esikoissinglen sijaan Experience-albumin toisella singlellä Everybody In The Place, joka nousi heti ilmestyttyään Brittien tanssilistan kakkossijalle. Sittemmin yhtyeen hitit olivat tanssilistoilla useiden vuosien ajan.

Vuonna 1997 julkaistu Fat Of The Land nousi listojen kärkeen molemmin puolin Atlanttia, ja se sai aikaan yhtyeen maailmanlaajuisen läpimurron. The Prodigy esiintyi muutaman kerran myös Earthbound-nimisenä vuonna 1993. Samaan aikaan yhtye julkaisi ensimmäisen white label-version kappaleesta One Love, joka julkaistiin myöhemmin virallisesti The Prodigyn nimissä.