BBC: Elokuvien katsomisella hyviä terveysvaikutuksia

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Elokuvien katsominen ei ole ainoastaan tapa viettää pari tuntia aikaa, vaan tuoreen tutkimuksen mukaan se on jopa erittäin suotava harrastus. Tunteisiin vetoavien elokuvien katsominen vapauttaa elimistön luonnollista kipulääkettä.

Oxfordin yliopiston tutkimuksessa paljastui, että tunteellista elokuvaa katsoessa ihmisen elimistöön vapautuu endorfiineja. Endorfiinit toimivat eräänlaisina ihmiskehon luonnollisina kipulääkkeinä ja näin ollen nostavat katsojan kipukynnystä.

– Traagisen draaman katsominen tekee sinulle hyvää. Se on hyväksi terveydellesi, Shakespeare-tutkija Sophie Duncan toteaa BBC-uutisille.

Lisäksi endorfiinit aiheuttavat tunnevireyttä ja auttavat tuntemaan yhteenkuuluvuutta ympärillä olevien ihmisten kanssa. Royal Soicety Open Science -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin fiktiivisen viihteen vaikutusta ihmisen biologiaan.

– Psykologit ja käyttäytymisbiologian tutkijat eivät ole juurikaan tutkineet syitä sille, miksi fiktio on niin mukaansatempaavaa, Oxfordin yliopiston professori Robin Dunbar kertoo.

– Kemiallinen reaktio ei ole ainoa syy dramaattisen fiktion olemassaololle, sillä siihen vaikuttavat myös monet muut ihmispsykologian tekijät. Uskomme kuitenkin sen olevan tärkeä syy sille, miksi nautimme fiktiosta, mies paljastaa.