Yksinäisyys voi olla perinnöllistä – voi johtaa jopa kuolemaan

Ohhoh! Terveys · Annukka Heikkilä

Yksinäisyyden on huomattu olevan ihmisten terveydelle jopa päihteitäkin vaarallisempaa. Yksinäisyys voi johtaa myös kuolemaan vähentäessään ihmisten vastustuskykyä huomattavasti. Nyt uuden tutkimuksen myötä on huomattu, että yksinäisyys ei välttämättä ole ihmisestä itsestään kiinni.

Yksinäiseksi olonsa tuntevaa ihmistä voisi kehottaa lähestymään ihmisiä ja olemaan sosiaalisempi, mutta tutkimuksen mukaan se ei välttämättä auta kaikkien kohdalla. Health-sivuston mukaan yksinäisyys on joidenkin ihmisten geeneissä, ja sen vuoksi enemmän tai vähemmän jatkuvasti läsnä heidän tunne-elämässään.

Yksinäisyys ei ole kaikkien kohdalla vain väliaikainen tunne. Kalifornian yliopistossa tutkittiin 10.000 amerikkalaista yli 50-vuotiasta aikuista, jolloin tutkijat saivat selville, että yksinäisyyden tunteminen on jopa perinnöllistä.

Osa ihmisistä voi siis tuntea ystäväpiirissään itsensä yksinäiseksi vaikka jollekin toiselle sama määrä ystäviä ja yhteydenpitoa riittäisi vallan mainiosti. 14 – 27 -prosenttisesti yksinäisyyden tunteeseen vaikuttaa ihmisen omat geenit, minkä jälkeen loppu on kasvatuksesta ja ympäristöstä kiinni.