Neulomisella odottamattomia terveysvaikutuksia

Koti & Asuminen Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Moni käsityöharastaja myöntää uppoutuvansa neulomiseen huomaamattaan. Kutimien kilke ja langan näprääminen ovat tuotteliasta ja luovaa puuhaa. Neulomisella on todettu olevan myönteisiä terveysvaikutuksia.

Käsitöiden tekemisen rinnalle on noussut muita hyvinvointia lisääviä harrastuksia, kuten aikuisten värityskirjat. Little Things -sivusto on koonnut nyt listan eduista, joista perinteisiä käsitöitä tekevä pääsee nauttimaan esimerkiksi sukkia tai lapasia kutoessaan. Neulominen alentaa muun muassa verenpainetta.

Käsitöiden parissa rentoutuminen vähentää merkittävästi stressihormonien tasoa ja lisää yleistä hyvinvointia. Kutomiseen keskittyminen vähentää ahdistuneisuutta ja rauhoittaa. Lisäksi se pitää sormet näppärinä ja nopealiikkeisinä. Vaativimpia neuleita kutova joutuu myös terävöittämään ajatteluaan silmukoita laskiessaan. Tämä puolestaan antaa aivoille virikkeitä ja parantaa muistia.

Käsitöitä suositellaan myös kaikille kivuista kärsiville, sillä huomion kiinnittyminen muualle saattaa vähentää erilaisia kolotuksia. Sukkapuikkojen parissa touhutessa ei myöskään pääse napostelemaan turhia herkkuja esimerkiksi televisiota katsoessa. Tämä auttaa puolestaan painonhallinnassa. Kaikista paras tunne on se, kun saa käsityön valmiiksi. Tavoitteellinen tekeminen on palkitsevaa ja se kohottaa itsetuntoa.