Space X: Näin ihmiset asuttavat Marsin – suunnitelma tiivistettiin videolle

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

SpaceX-yrituksen perustaja Elon Musk paljasti tiistaina suunnitelmansa Marsin asuttamisesta. Mies kertoi Meksikossa järjestetyssä International Astronautical Conference -tapahtumassa ihmiskunnan levittäytymisen muille planeetoille olevan väistämätöntä, mikäli sukupuuttoon kuolemiselta halutaan välttyä.

Muskin suunnitelmissa on lähettää miehittämätön Dragon-alus Marsiin vuonna 2018. Ensimmäiset ihmiset lähetettäisiin planeetalle vuoteen 2024 mennessä. Matka onnistuisi SpaceX:n metaanipolttoaineella toimivalla Raptor-rakettimoottorilla. Kyseessä on tehokkain tähän mennessä valmistettu raketti.

Marsiin lähetettäisiin Raptor-rakettimoottorien voimalla lentävä, 100 tonnin edestä rahtia kuljettava ITS, eli Interplanetary Transport System -alus. Kantoraketti lähettäisi ITS-aluksen ensin maata kiertävälle radalle, ja palaisi sitten takaisin noutamaan polttoainesäiliötä. Tämän jälkeen ITS tankattaisiin kiertoradalla.

Tankkaamisen jälkeen alus aloittaisi varsinaisen 80 päivää kestävän matkan Marsiin kustannuksia laskevien aurinkopaneelien avustuksella. Muskin arvion mukaan ihmisen lähettäminen Marsiin tavanomaisin keinoin maksaisi tällä hetkellä noin 10 miljardia dollaria. Miehen tavoitteena on tiputtaa hinta noin 200.000 dollariin.

Projektin esittely kesti noin tunnin ajan. The Verge -sivusto on kuitenkin koostanut Elon Muskin esiintymisen tärkeimmät kohdat alle viisiminuuttiseen Youtube-videoon.