Hengitys haisee valkosipulilta – apu löytyy yllättävän läheltä!

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihmiset joko rakastavat tai vihaavat valkosipulin makua, mutta yleensä valkosipulilta tuoksuva hengitys ei kuitenkaan miellytä ketään. Nyt Ohio State -yliopiston tutkijat ovat onnistuneet selvittämään miten valkosipulilta haisevan hengityksen pystyy helposti ja nopeasti tasaamaan.

Science Daily -sivusto kertoo tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin valkosipulilta haisevan hengityksen neutralisoimista. Tutkimukseen osallistuneiden henkilöiden tuli laittaa suuhunsa kaksi grammaa valkosipulinkynsiä ja pureskella niitä 25 sekunnin ajan suussaan. Tämän jälkeen tutkijat selvittivät miten muiden raaka-aineiden syöminen vaikutti hengitykseen.

Koehenkilöiden tuli juoda vettä, syödä omenaa, pureskella mintunlehtiä, syödä salaattia ja juoda vihreää teetä heti valkosipulin syömisen jälkeen. Kävi ilmi, että vesi, tee ja mintusta sekä omenasta tehty mehu eivät vaikuttaneet hengitykseen juuri ollenkaan.

Tuoreen omenan ja salaatin pureskeleminen poisti ihmisen suusta valkosipulin jättämistä hapoista noin 50 prosenttia. Tuore minttu toimi kuitenkin ylivoimaisen hyvin, koska sen ominaisuudet puhdistivat ja deodorisoivat valkosipulin maun suusta lähes kokonaan.