Nämä yllättävät herkut tummentavat hampaita

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Punaviinin, kahvin, teen ja tummien kolajuomien on jo pitkään tiedetty aiheuttavan hampaisiin tummentumia. Hammaslääkäri Tariq Idrees paljasti nyt Daily Mail -lehdelle mitä muitakin ruokia ja juomia ihmisten tulisi välttää mikäli he haluavat pitää hampaansa valkoisina.

Monet aikuiset valkaisevat hampaitaan, mutta niistä kannattaa kuitenkin pitää niin hyvää huolta, että ne eivät alunperinkään tummuisi niin nopeasti. Esimerkiksi ketsupin käyttäminen tummentaa hampaita, koska se on niin hapokasta ja siinä on paljon väriä.

Korkea happopitoisuutensa vuoksi myös valkoviini aiheuttaa enemmän vahinkoa hampaisiin kuin punaviini. Vankoviinin hapon haurastamiin kohtiin tarttuu helpommin muista ruoista tulevat värit, minkä vuoksi valkoviini on jopa haitallisempaa hampaille kuin punaviini.

Soijakastike ja intialainen ruoka värjäävät myös hampaita. Yllättävin hämpaiden värjäytymiä aiheuttava syötävä ovat marjat. Marjat ovat hapokkaita, minkä vuoksi ne tuhoavat hampaan pintaa. Tämän jälkeen ne voivat värjätä pinnan koska marjoissa on niin vahvoja tummia värejä.

LUKIJAKILPAILU: Arvomme Staran Facebook-sivun tykkääjien kesken Tallink Siljan luksusristeilyn Tukholmaan kahdelle hengelle deluxe-hytissä. Risteilyn arvo on noin 600 euroa. Voit halutessasi tägätä alle kaverisi, jonka kanssa haluaisit lähteä risteilylle. Kerro kilpailusta myös kaverillesi tai tägää hänet kilpailusivulle. Voittaja arvotaan 8.11.2017. Facebook ei ole kilpailun järjestäjä.

Uusimmat