3 varmaa tapaa pilata avioliitto – älä sorru näihin virheisiin

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Parisuhde voi toimia mallikkaasti silloin, kun kumppanit ovat uskollisia, rehellisiä, rakastavaisia ja samalla aaltopituudella. Ihmissuhdeasiantuntijat ovat kuitenkin samaa mieltä siitä, että avioliitto voi rakoilla merkittävästi nalkuttamisen, arvostelemisen ja itsekkyyden takia.

Kumppanin ainainen valittaminen on raskasta kuunneltavaa. Yleensä jäkätykselle löytyy syy ja myös se olisi hyvä korjata. Mikäli nalkuttaminen on turhanpäiväistä, tulee se lopettaa ensitilassa.

Turha kritisoiminen on yksi varmimmista keinoista tuhota parisuhde, sillä syyttely kohdistuu yleensä suoraan toisen persoonaan. Tuntemuksista voi puhua myös rakentavasti: ”Tunnen olevani ulkopuolinen, voisimmeko keskustella päivästäni?”, sen sijaan, että syyttäisi toisen henkilön puhuvan aina vain itsestään.

Puolustuskannalle lähtevä kumppani ei välttämättä edes kuuntele, mitä sanottavaa suhteen toisella osapuolella on. Vastakkainasettelu lisää kitkaa kumppanusten välille. Mikäli haluaa liiton ajautuvan eroon, kannattaa myös vähätellä omaa rakasta kyynisesti, sarkastisesti ja loukkaavasti.