Salakavala fentanyyli tappaa käyttäjänsä yhä useammin – katukaupan uusi ongelma

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Sata kertaa morfiinia voimakkaampi fentanyliini on raivannut tiensä huumekauppiaiden valikoimiin. Reseptillä määrättävä kipulääke aiheuttaa vahvaa riippuvuutta ja sen yliannostuksen riski on suuri. Käyttäjiä on kuollut nyt enemmän kuin koskaan ennen.

Los Angeles Times uutisoi Kalifornian alueen kohtaamasta ongelmasta, jossa meksikolaiset huumekartellit ovat kuljettaneet Yhdysvaltoihin ennätysmääriä Kiinassa tuotettua fentanyylia. Vahvasti koukuttavaa opioidiagonistia käytetään sairaalaolosuhteissa voimakkaan kivun hoidossa ja anestesiassa.

Liiallisesti käytettynä aine lamauttaa hengityksen ja keskushermoston, hidastaa sydämen sykettä, suoliston toimintaa ja alentaa verenpainetta.

Pelkästään Kaliforniassa on raportoitu 50 prosentin kasvua kuolintilastoissa, joissa aineen yliannostukseen on kuollut 62 ihmistä vuonna 2014. Yhdysvaltain huumepoliisi varoittaa, että tappavaa kipulääkettä myydään kaduilla huomattavasti takavuosia enemmän.

EU:n huumevirasto on saanut ilmoituksia fentanyylin ilmestymisestä huumausainemarkkinoille jo vuonna 2013. Lääkevalmisteet ovat korvanneet perinteisiä huumausaineita ja ne tekevät Euroopan huumeongelmasta monisyisemmän.