Kiinasta löytyi tuhansia vuosia vanha kannabishauta – ruumiin päällä hamppukasveja

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kannabis voidaan luokitella myös lääkeaineeksi ja sitä on hyödynnetty historian aikana laajasti erilaisten sairauksien hoidossa. Kannabiksen käyttö lääkkeenä on vanha ilmiö, ja sitä on käytetty yleisesti esimerkiksi Kiinassa yli 2.700 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Nyt hamppukasveja on löydetty 2.500 vuotta vanhasta kiinalaishaudasta.

Arkeologit ovat löytäneet Kiinan Turpanista hautoja, joihin on pantu kuolleen henkilön lisäksi runsaasti hamppukasveja. Tutkijoiden mukaan monipuolista yrttikasvia on pidetty aikoinaan olennaisena osana rituaaleja. Economic Botanyn julkaiseman raportin mukaan kannabishaudassa lepäsi noin 35-vuotias mies, jonka rinnan päälle oli asetettu 13 päihdyttävää hamppukasvia. Hauta on radiohiiliajoituksen mukaan noin 2.400-2.800 vuotta vanha.

Arkeologi Hongen Jiangin mukaan kannabiksen käyttö on ollut erittäin suosittua tuhansia vuosia sitten. Sitä on hyödynnetty lääkkeenä. Silkkitien varressa sijaitsevalla Turpanin hautausmaalla on 240 hautaa. Samankaltaisia löydöksiä on tehty aiemminkin muun muassa Siperiasta, jossa kannabiskasveja oli pantu rintasyöpään kuolleen naisen arkkuun.

Lääkekannabistutkimus on nykyäänkin aktiivinen tieteenhaara, ja tutkijat yrittävät jatkuvasti jalostaa yleisestä kasvista mahdollisimman monipuolista lääkintäainetta. Luonnonmukaista kannabista käytetään etenkin syöpähoidoissa. Suomessa lääkkannabiksen edelle menevät nykyisin synteettisesti valmistetut lääkeaineet.

Hamppukasveista saatavan kannabiksen huumausainekäyttö kiellettiin vasta 1900-luvun alussa Yhdysvalloissa, ja sittemmin myös muissa YK-maissa. Nyt Yhdysvallat on ottanut harppauksen sallivampaan ilmapiiriin, ja kannabis on laillista kymmenissä osavaltioissa joko päihde- tai lääkekäyttöön. Kuten kaikilla päihteiksi ja lääkkeiksi luokiteltavilla aineilla, voi myös kannabiksen käytöllä olla haittavaikutuksia.