Bob Dylanille Nobel-palkinto

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Arvostetulla laulaja-lauluntekijä Bob Dylanilla on takanaan jo vuosikymmeniä kestänyt menestyksekäs ura. Nyt mies voi lisätä jälleen uuden saavutuksen listalleen, sillä hän on voittanut vuoden 2016 Nobelin kirjallisuuspalkinnon.

Palkintotilaisuudessa Dylanin kerrottiin luoneen uusia runollisia ilmaisukeinoja amerikkalaisen lauluperinteen sisällä. Laulaja-lauluntekijä on ensimmäinen Nobelin kirjallisuuspalkinnon saanut amerikkalainen sitten vuonna 1993 palkitun Toni Morrisonin.

Kirjaillisuustieteilijä ja Ruotsin akatemian pysyvän sihteeri Sara Danius vertaa Dylania antiikin kreikan runoilijoihin, Sapfoon ja Homerosiin. Kysyttäessä viittaako palkinnon myöntäminen muusikolle muutoksia kirjallisuuden määrittelemisessä, Danius antoi Bob Dylanin The Times They Are a Changin’ -kappaleeseen viittaavan vastauksen.

– Ajat ne muuttuvat, ehkäpä, Sara Danius vitsaili The Guardian -lehden mukaan.

Bob Dylan sai ensimmäisen levytyssopimuksensa vuonna 1961. Häntä pidetään yhtenä folk- ja rock-musiikin suurimmista ja arvostetuimmista nimistä. Nobelin ohella tähti on voittanut lukuisia muita palkintoja, kuten presidentti Obaman vuonna 2012 luovuttaman Presidential Medal of Freedom -kunniamerkin.