6 yleisintä virhettä salasanoissa – vältä näitä!

Digi Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihmiset voivat kuvitella omien tietojensa olevan turvassa omilla laitteilla ja verkossa, koska ne ovat salasanan takana. Hakkereilla on kuitenkin hihoissaan monia niksejä, joiden avulla he pystyvät saamaan salasanat ratkottua.

National Cyber Security Alliance -liiton johtaja Michael Kaiser kertoi Men’s Health -sivustolle yleisimmät virheet, joita ihmiset tekevät salasanojensa suhteen.

1. Salasana on yleinen

Yritä keksiä ainutlaatuinen ja henkilökohtainen salasana, ja vältä numeroyhdistelmää 12345. Turvallisin salasana Kaiserin mukaan on jokin erikoinen lause, jonka perässä on numero.

2. Salasana on pääteltävissä

Salasanassa ei kannata käyttää omaa nimeään tai sukulaisten nimiä.

3. Säilytät salasanaasi tietokoneellasi

Salasanaa ei kannata säilyttää tietokoneella tai lähettää sähköpostitse itselleen. Sieltä hakkeri tulee etsimään sitä ensimmäisenä.

4. Vaihdat salasanaa usein

Salasanaa ei ole syytä vaihtaa jos käyttäjätilisi ei tunnu olevan uhattuna. Salasanan jatkuva vaihtaminen ei tee siitä turvallisempaa vaan pikemminkin päin vastoin, koska salasanaa usein vaihtavat ihmiset keksivät yleensä heikompia ja arvattavissa olevia salasanoja.

5. Et ole tarkka turvallisuuskysymysten kanssa

Itselle jätetyt vihjeet salasanan unohtamisen varalta on hyvä pitää sellaisina, jotka vain sinä pystyt millään tavalla ymmärtämään.

6. Sama salasana on kaikkialla

Yksi yleisimmistä virheistä on se, että henkilö käyttää samaa salasanaa joka paikkaan. Tällöin hakkerin tulee saada vain yhdestä paikasta salasana selville päästäkseen kaikkiin henkilön tietoihin käsiksi.