Jalkapallon pukkaaminen vaikuttaa muistiin – huonontaa jopa viidesosalla

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Jalkapallon pukkaamisella on henkilön aivoihin välitön vaikutus. Tutkijoiden mukaan jalkapallon pukkaaminen vaikuttaa ihmisen muistiin vähintään vuorokauden ajaksi siitä kun isku on tapahtunut.

Stirling-yliopiston tutkijat tutkivat jalkapallon pelaajia ja pallon pukkaamisen vaikutusta aivoihin. He saivat selville, että isku kohdistuu lähes joka kerta aivoissa sellaiseen kohtaan, joka käsittelee muistia. Pallon pukkaaminen huononsi henkilöiden muistia välittömästi 26 prosentilla. Muisti alkoi palautumaan vähitellen, mutta meni noin vuorokausi ennen kuin iskun vaikutukset lähtivät aivoista pois.

Tutkijat eivät vielä The Guardian -lehden mukaan tiedä millaiset vaikutukset päivittäisillä iskuilla on pidemmällä aikavälillä. Tutkijat ovat kuitenkin kokeiden perusteella sitä mieltä, että jatkuva iskun vastaanottaminen päähän johtaa aikanaan vakaviin seurauksiin ja muutoksiin henkilön aivoissa, ja vaikuttaa negatiivisesti myös aivojen terveyteen.