Suomessa kohu aikuisten piirretyn ikärajasta – näin päättäjä vastaa!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on saamansa runsaan yleisöpalautteen perusteella luokitellut uudelleen Sausage Party -elokuvan. Aiemmin elokuvan ikärajaksi oli arvioitu 12 vuotta, eikä luokitus muuttunut uudessa arvioinnissa.

– KAVI:n mukaan ikärajan perusteena ovat elokuvan seksuaalinen sisältö, ahdistavuus, päihteiden käyttö ja väkivalta, joiden vaikutusta elokuvan musta, räävitön komediallisuus ja animaatiokonteksti lieventävät. Pääosassa ovat epärealistiset, inhimillistetyt elintarvikehahmot, yksikkö kommentoi päätöstään.

YouTube
YouTube

Yleisöpalautteissa ihmeteltiin miksi aikuisten animaatioelokuvana markkinoidun Sausage Partyn ikäraja on 12 vuotta, vaikka elokuva ei ole lapsille sovelias. KAVI muistuttaa, että ikärajojen perusteena on aina sisältöjen mahdollinen haitallisuus tietyn ikäisen lapsen kehitykselle. Ikärajat eivät ota kantaa elokuvan sopivuuteen tai suosittele elokuvaa tietyn ikäisille.

Useissa palautteissa oltiin erityisen huolestuneita siitä, että kyseistä animaatiota pääsevät katsomaan jopa yhdeksänvuotiaat lapset. KAVI korostaa, että ikäjousto on tarkoitettu lapsen huoltajan tai muun lapsen hyvin tuntevan aikuisen arvioitavaksi, eikä sitä kannata käyttää automaattisesti. Jouston käyttöä harkitessaan huoltajan tulee huomioida sekä lapsen yksilöllinen kehitystaso että elokuvan haitalliseksi arvioidun sisällön laatu.