Ensin Brexit, nyt Calexit? Kaliforniassa vaaditaan eroa Yhdysvalloista

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi on valittu republikaanisen puolueen kiistanalainen ehdokas, Donald Trump. Kaikki eivät ole mielissään asiasta, sillä esimerkiksi Kalifornian osavaltiossa vastapuolella ollut demokraattien Hillary Clinton sai enemmistön äänistä.

Nyt Kaliforniassa on alettu jo kampanjoimaan Yhdysvalloista eroamisen puolesta. Vaalitulosten selviämisen jälkeen #Calexit ja Califrexit -tunnisteet ovat olleet nousussa Twitterissä. Termit viittaavat Brexitiin, jossa Iso-Britannian kansalaiset äänestivät Euroopan unionin jättämisestä.

Kalifornian eroaminen Yhdysvalloista olisi Metro-uutissivuston mukaan ainakin teoreettisesti mahdollista. Yhdysvaltojen perustuslaki ei varsinaisesti kiellä osavaltojen eroamista valtiosta. Yes California Independence Campaign -järjestö aikoo pitää Sacramentossa tilaisuuden, jossa kampanjalle haetaan tukea.

– Yhdysvallat edustaa monia kalifornialaisten arvojen kanssa ristiriidassa olevia asioita. Osavaltiona pysytteleminen tarkoittaa sitä, että Kalifornia tulee jatkossakin tukemaan muita osavaltioita meidän ja lastemme kustannuksella, järjestö kuvailee SF Gate -lehden mukaan.