Zeptosekunti on maailman lyhyin mitattu aika – sekunnin sekstiljoonasosa

Digi Ohhoh! Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Sekunnit ovat pitkiä aikoja, mikäli puhutaan ihmishengelle tai terveydelle ratkaisevista hetkistä. Urheilumaailmassa tuloksia ratkotaan sekunnin sadasosissa. Nyt on mitattu maailman lyhyin aika, joka on yksi triljoonasosa sekunnin miljardisosasta.

Saksalaiset tiedemiehet ovat onnistuneet mittaamaan maailman lyhyimmän ajan. Ajanmäärettä kutsutaan zeptosekunniksi, joka on 0,000000000000000000001 sekuntia. Tutkijat mittasivat supertarkan ajan heliumatomin elektronien liikkumisnopeuden avulla.

Yksi sekunti on ajan yksikkö. Ihmisille on kuitenkin helpompaa määritellä aikaa vuorokausina, vuodenaikoina, viikkoina tai tunteina. Minuutit ja sekunnit ovat olleet ihmisten käytössä 1600-luvulta lähtien.