Irlanti sallii kannabiksen lääkekäytön

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kannabiksen käyttö lääkkeenä on vanha ilmiö, ja sitä on käytetty yleisesti esimerkiksi Kiinassa noin 3.000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Hamppukasveista saatavan kannabiksen huumausainekäyttö kiellettiin vasta 1900-luvun alussa Yhdysvalloissa, ja sittemmin myös muissa YK-maissa. Nyt kieltoja on purettu ympäri maailmaa.

Irlannissa on sallittua käyttää kannabista lääkinnällisiin tarkoituksiin. Lakialoite meni läpi Irlannin parlamentin alahuoneessa. Maassa voi käyttää kannabista tulevaisuudessa esimerkiksi syövän ja MS-taudin hoitoon. Lisäksi sitä suositellaan kemoterapiapotilaille pahoinvointilääkkeeksi, koska se parantaa ruokahalua ja yleiskunnon tasoa, The LAD Bible uutisoi.

Kannabis on laillista kymmenissä Yhdysvaltojen osavaltioissa joko päihde- tai lääkekäytössä. Euroopassa viihdekäytön laillistamista on ajettu esimerkiksi Amsterdamissa ja Berliinissä. Kannabiksen lääketieteellinen käyttö sallittiin äskettäin myös Australiassa, ja muu maailma seurannee hiljalleen perässä.