Tiede vahvisti: Joululahjalla ei ole merkitystä – antaminen on pääasia

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kolme yliopistoa on toteuttanut yhteistutkimuksen, jonka mukaan joululahjalla ei periaatteessa ole mitään väliä. Pääasia on lahjan saamisesta koituva ilo. Toisin sanoen oikeanlaisen joululahjan etsimiseen ei kannata tuhlata järjettömästi aikaa.

Sage Journals on julkaissut tutkimusraportin, jonka mukaan ihmiset saavat iloisen mielen kaikista lahjoista, eivätkä pelkästään niistä, joiden tekemisessä on vaikkapa nähty poikkeuksellisen paljon vaivaa.

Esimerkiksi sisko saattaa rakastaa koko syksyn virkkaamaasi huivia, mutta hän saattaisi olla yhtä ilahtunut saadessaan alennuksesta ostetun myssyn.

Eniten lahjanantajille tuottaa stressiä lahjan käytettävyys. Moni haluaa antaa lahjaksi jotain sellaista, millä on pitkään merkitystä. Toisaalta myös ajattomat lahjat ovat suosittuja, kuten lupaukset erilaisista palveluksista ja teoista.