Huippuharvinainen aavehai tallentui videolle ensikerran

Ohhoh! · Tim Isokivi

Hydrologalus trolli -kalalaji tunnetaan myös nimellä aavehai. Nimi on varsin osuva muutenkin kuin eläimen erikoisen ulkonäön ansiosta. Meren syvyyksissä elävistä kaloista on nimittäin tehty havaintoja vain harvoin.

Nyt Yhdysvaltalaiset tukijat ovat onnistuneet ikuistamaan harvoinaislaatuista materiaalia aavehaista. Verkossa julkaistu video kuvattiin Tyynellä valtamerellä Havaijin saarten tuntumassa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Hydrologalus trolli -lajin edustaja on kuvattu luonnollisessa elinympäristössään.

Koppapäisten rustokalujen alaluokkaan kuuluva eläin päätyi kauko-ohjattavan robotin kameralle pitkälti sattuman kautta. Video kuvattiin The Guardian -uutissivuston mukaan jo vuonna 2009, mutta vasta nyt tutkijat ovat pystyneet vahvistamaan kyseessä olleen todellakin harvinainen aavehai.