Ihminen on viisaimmillaan 58 minuuttia liikkumisesta

Fitness Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ennen tärkeän palaverin tai esitelmän aloittamista kannattaa tehdä pieni liikuntasuoritus. Uuden tutkimuksen myötä on saatu selville, että jo 20 minuuttiakin kestänyt liikuntasuoritus saa tehtyä ihmisestä paljon viisaamman.

Men’s Health -lehti kertoo Michigan State -yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan suoraan liikuntasuorituksen jälkeen ihminen oli kaikkein viisaimmillaan. 20 minuutista tuntiin kestänyt liikuntasuoritus auttoi ihmistä käyttämään aivojaan paremmin ja esimerkiksi muistamaan informaatiota, joka muuten olisi voinut olla muistamiselle liian hankalassa paikassa.

Tutkimusta johtanut Matthew Pontifex sai selville, että ihminen on liikkumisen jälkeen kaikkein viisaimmillaan 58 minuutin ajan suorituksen jälkeen. Tuloksista oli myös luettavissa, että fyysinen aktiivisuus paransi ihmisten pitkäaikaista muistia.

Tutkimuksessa 92 aikuista saivat tehtäväkseen muistaa heille annetun sanalistan sanat. Kun aikuiset testattiin 12 tunnin jälkeen, he suoriutuivat kaikki melko samalla tavalla riippumatta siitä, että makasivatko he sohvalla vai treensivatko he.

Tulos muuttui kuitenkin huomattavasti positiivisempaan suuntaan niillä, jotka olivat treenanneet juuri ennen muistitestiä. Jo kevyt kävelykin auttoi ihmisiä vahvistamaan ja parantamaan heidän muistiaan koetta varten. Tämän tutkimuksen perusteella tutkijat suosittelevat pientä fyysistä rasitusta ennen tärkeää tilannetta, koska silloin ihminen suoriutuu siitä paremmin.