Teitkö uudenvuodenlupauksen? Näin onnistut pitämään siitä kiinni

Terveys · Annukka Heikkilä

Moni tekee vuoden vaihtuessa lupauksia tulevalle vuodelle. Lupaukset ovat monesti melko haastavia ja suuria asioita, jotka liittyvät esimerkiksi urheiluun, elämäntapoihin ja paheisiin. Asiantuntijoiden mukaan suurta lupausta ei kuitenkaan kannattaisi tehdä vain vuoden vaihtuessa.

Men’s Health -sivuston mukaan asiantuntijat ovat sitä mieltä, että lupaukset kannattaa uudistaa ja palauttaa mieliin aina maanantaisin. Yhdestä suuresta lupauksesta kiinni pitäminen koko vuoden ajan on hyvin hankalaa, mutta maanantaisin uusitusta lupauksesta pidetään paremmalla todennäköisyydellä kiinni.

Suuri lupaus kannattaa myös jakaa pienempiin askeleisiin ja suunnitelmaan kohti suurta muutosta. Jos suuri vuoden vaihteessa tehty lupaus on elää terveellisemmin ja aloittaa kuntosalilla käyminen, kannattaa joka maanantai ottaa mukaan jokin pieni muutos, jonka toteuttaa kuluvalla viikolla. Ruokavalioon voi esimerkiksi maanantaisin lisätä yhden terveellisen ja poistaa yhden epäterveellisen asian, ja liikkumiseen asettaa maanantaisin aina uuden pienemmän tavoitteen.