Lentoyhtiöt myyvät liikaa lentolippuja – tässä syy ylibuukkauksiin!

Matkailu · Terhi Piiroinen

Osa matkustajista saattaa kohdata matkalle lähtiessään tilanteen, jossa he eivät pääsekään lentokoneeseen. Arviolta 50.000 matkustajaa käännytetään pelkästään amerikkalaisilta lennoilta vuosittain, koska yhtiöt ovat varanneet koneet liian täyteen.

TED-Edin mukaan lentolippujen liikamyyminen takaa sen, että lentokoneet kulkevat aina täydellä matkustajamäärällä. Kyseessä on tavallaan varmistus siitä, että vaikka osa matkustajista peruisikin lennon tai jättäisi saapumatta kentälle, on matkustamon puolella silti istuin jokaiselle lentolipun varanneelle. Toisinaan laskelmat menevät väärin, ja osa matkustajista joutuu vaihtamaan lentoa.

Lentoyhtiöt laskevat myytävien lippujen määrän laskukaavalla, jossa otetaan huomioon kyseiseen reittiin liittyviä tilastoja ja kustannuksia. Lopulta binomijakauma määrittelee myytävien lentolippujen määrän.

Toisinaan ylibuukkaus saattaa tarkoittaa matkustajalle parempaa paikkaa ensimmäisessä luokassa ja ylimääräistä yötä huippuhotellissa, mutta tämä on kallista lentoyhtiölle. Riskinotto kuitenkin kannattaa pitkällä tähtäimellä, ja tällöin lentoyhtiö myy usein oikean määrän istuinpaikkoja peruutuksista huolimatta – ja tekee enemmän voittoa.