Tutkijat selvittivät: Äidinvaisto määrittelee miten pitelet vauvaa

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni tietää miten vauvaa pidellään ja muistaa tukea pienokaisen päätä ja pidellä lasta tukevasti sylissään. Harva on kuitenkaan miettinyt sitä kummallako puolella ihmiset yleensä pitelevät vauvaa kun he ottavat pikkuisen syliinsä.

Nyt tutkijat ovat saaneet selville, että ihmiset suosivat luonnostaan vasenta puolta pidellessään vauvaa sylissä. Nature Ecology and Evolution -sivusto on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan vauvan vasemmalla puolella sylissä pitäminen kertoo luontaisesta äidinvaistosta. Vasemmalla puolella pitäminen auttaa naista luomaan vauvaan yhteyden, minkä vuoksi äidinvaiston herätessä naiset nostavat lapsen syliinsä aina niin, että vauvan pää on oman vartalon vasemmalla puolella.

Tutkimuksen mukaan 70-85 prosenttia naisista ja tytöistä pitelee vauvaa sylissään vaistomaisesti vasemmalla puolella. Aivojen oikea puolisko ohjaa vartalon vasenta puolta. Aivojen oikea puolisko käsittelee tunteita ja auttaa reagoimaan itkuun, minkä lisäksi oikea puoli opettelee tunnistamaan kasvot. Tämän vuoksi vauvan piteleminen vasemmalla puolella auttaa äitiä luomaan vahvan siteen vauvaansa.