Uusi mobiilipeli auttaa syömään terveellisemmin

Digi Terveys · Tim Isokivi

Terveellisen ruokavalion omaksuminen on usein käytännössä vaikeampaa kuin miltä se kuullostaa. Nyt tutkijat ovat kuitenkin kehitelleet mobiilipelin, jonka väitetään huijaavan pelaajan aivot syömään terveellisemmin.

FoodT-pelin idea on yksinkertainen. Pelaajalle esitetään kuvia erilaisista ruoista. Hänen täytyy nopeasti painaa annetuista vaihtoehdoista terveellisempää ruokaa, ja kerätä tällä tavoin pisteitä.

Mobiilipelin kerrotaan vaikuttavan pelaajaan pyskologisesti. Pelkaajaa palkitaan terveellisemmän ruoan valitsemisesta, mikä matkii aivojen palkitsemisjärjestelmää. Pelaajan pitäisi siis alitajuisesti yhdistää terveellinen ruoka mielihyvään myös pelin ulkopuolella.

Psykologi Natalia Lawrencen mukaan peli vaikuttaa aivoihin jo alle kymmenen minuutin pelaamisen jälkeen. The Telegraph -lehden mukaan tää ilmeni 83 ihmiselle tehdyssä tutkimuksessa. Neljä kertaa viikossa pelanneet söivä vuorokaudessa keskimäärin 220 kilokaloria vähemmän.

Exeterin yliopiston kehittelemä peli on saatavilla Android-puhelimille. Yliopisto on aloittanut varainkeruukampanjan, jolla rahoitusta haetaan myös sovelluksen iOS-versiolle.