Haluatko litteän vatsan? Kokeile näitä ruoka-aineita

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ihmisen ruoansulatuselimistö on kuin toiset aivot. Mikäli vatsa ei toimi, saattaa koko kehon hyvinvointi tuntua epämääräiseltä. Turvotus on tukalaa ja sitä esiintyy kaikilla vartalonmallista riippumatta. Nyt on lueteltu kymmenen ruoka-ainetta, joiden avulla turvottavaa oloa voi lievittää.

Ihmisen hyvinvoinnin kannalta tärkeintä on saada ruokavalio, lepo ja liikunta tasapainoon. Jos kuitenkin haluaa kokeilla vippaskonsteja tukalan olon helpottamiseksi, suosittelee ravintoterapeutti Cassandra Barns muun muassa korealaista kimchiä. Kyseessä on kiinankaalista tehty mausteinen ruokalaji, joka on valmistettu fermentoimalla, eli maitohappokäymisen avulla.

Daily Mailin mukaan myös valkosipulilla on tiettävästi useita terveydellisiä vaikutuksia. Kynsilaukkaa kannattaa nauttia päivittäin – mikäli ei piittaa hengitykseen vaikuttavista hajuhaitoista.

Maa-artisokka on puolestaan erinomainen inuliinin lähde, joka suosii ruoansulatuksessa maitohappobakteerien kasvua. Inkiväärillä voi vilustumisoireiden lisäksi hoitaa vatsavaivoja. Lisäksi sen sisältämät karvasaineet edistävät ruoansulatusta.

Japanilainen perinneruoka miso sisältää ihmiskeholle hyödyllisiä bakteereja ja entsyymejä, jotka edistävät ruoansulatuselimistön hyvinvointia. Kannattaa kuitenkin suosia pästoroimatonta versiota, mikäli haluaa hyödyntää mison terveysvaikutuksia.

Kuituja on järkevämpi nauttia kauran muodossa, koska se ei rasita suolistoa yhtä paljon kuin vehnä. Omenaviinietikkaa on nautittu vatsan toiminnan parantamiseksi jo pitkään. Yksi ruokalusikallinen ennen ruokailua riittää.

Sinappikaali, eli rucola ja isovesikrassi puhdistavat elimistöä tehokkaasti. Lisäksi niissä on runsaasti ihmisen tarvitsemia hivenaineita. Myös pitkään kypsytetty ja valmistettu lihaliemi on erinomainen mineraalien lähde.

Luista keitetty liemi auttaa tasapainottamaan muun muassa vatsan happoja. Terve ihmiskeho tarvitsee tarpeeksi sinkkiä, ja sitä voi nauttia esimerkiksi kurpitsansiementen muodossa. Raakoja siemeniä on syöty kautta historian muun muassa loisten karkoittamiseksi.