Karmaiseva moka ihmiskokeessa: Opiskelijoille 300 kahvikupin edestä kofeiinia – kiidätettiin teho-osastolle

Ohhoh! · Tim Isokivi

Suomalaiset juovat tunnetusti runsaasti kahvia, mutta harvan päivittäinen juominen nousee silti 300 kupilliseen. Nyt Iso-Britanniassa sijaitseva yliopisto on nossut otsikoihin annettuaan oppilailleen vahingossa vaarallisen määrän kofeiinia.

Northumbrian yliopistossa tehtiin urheilutieteen koe, jossa tutkittiin kofeiinin vaikutuksia liikuntaan. Kahdelle opiskelijalle oli määrä antaa 300 milligramaa kofeiinia. Heille annettiin kuitenkin vahingossa 30 gramman, eli 30.000 milligramman edestä kofeiinia.

Noin 300 kahvikuppia vastaava annos ylittää kofeiinin tappavan annostuksen reilusti. BBC-uutissivuston mukaan ihmisten tiedetään nimittäin kuolleen kofeiinin yliannostukseen jo 18 gramman jälkeen. Teho-osastolle joutuneet opiskelijat selvisivät kuitenkin hengissä.

Northumbrian yliopisto on pahoitellut virhettään. Heidän mukaansa kofeiinin määrä oli laskettu älypuhelimella, ja desimaalipilkku oli osunut väärään kohtaan. Oppilaitos määrättiin maksamaan yli 470.000 euron edestä vahingonkorvauksia.