Oletko vegaani? Kiinnitä raskaana huomiota tähän

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Raskaana ollessa ravintorikkaan ja vitamiinipitoisen ruoan syöminen on entistä tärkeämpää. Nyt tutkijat ovat varoittaneet, että vegaanit voivat olla muita suuremmassa vaarassa synnyttää lapsensa ennenaikaisesti.

Daily Mail -lehden mukaan tutkijat ja lääkärit ovat huomanneet, että lihaa, kananmunia ja maitotuotteita välttelevät ihmiset kärsivät yleensä b12-vitamiinin puutteesta. B12-vitamiinin puutostilan on huomattu olevan ratkaisevassa asemassa synnytyksessä ja raskauden loppuajan sujuvuudessa.

B12-vitamiinin puutoksesta kärsineet naiset olivat useimmiten vegaaneja, jotka eivät olleet kiinnittäneet huomiota kyseisen vitamiinin saamiseen muualta, ja eläinkunnan tuotteita vältellessään he eivät sitä automaattisesti saaneet arvittavia määriä. Tutkimuksen mukaan heidän kohdallaan ennenaikaisen synnyttämisen riski oli kasvanut jopa noin 21 prosenttia.

Tutkimusta varten Norjan yliopistossa seurattiin 11.216 raskaana olevaa naista 11 eri maasta. Tutkijat huomasivat tärkeän vitamiinin puutostilan aiheuttaneen ennenaikaisen synnytyksen. Vaarassa olivat etenkin vegaanit, joilla oli kyseinen puutos lähes poikkeuksetta.