Lomalle Thaimaahan? Jätä elefanttisafarit ja eläinposeeraukset väliin

Matkailu Ohhoh! · Stara.fi

Monet suomalaiset suuntaavat talven kylmimpinä kuukausina aurinkolomalle Thaimaahan tai muualle Aasiaan. Niinpä nyt on jälleen aika muistuttaa, että osallistumalla elefanttisafarille tai elefanttiesitykseen turistit tulevat usein tietämättään tukeneeksi eläinrääkkäystä.

Elefanttien kouluttaminen tapahtuu äärimmäisen julmilla tavoilla kiduttamalla eläimiä niin pitkään, että ne alistuvat täysin kouluttajilleen. Kiduttaminen jatkuu niin pitkään, kuin eläimet ovat palvelemassa turismia, sillä elefantteja lyödään muun muassa terävillä piikeillä turistien huomaamatta.

Surabayan eläinpuistossa kidutetaan sumatrannorsua. Kuva: Alex Aalto
Elefanttisafari Thaimaassa, Kuva: Stara

Sama koskee muitakin villieläimiä, kuten apinoita, tiikereitä ja leijonia. Turistien tulee välttää poseeraamista eläinten kanssa samoissa kuvissa, koska ne ovat usein vahvasti huumattuja. Esimerkiksi liskoilta on ollut tapana liimata suu kiinni, joten ne menehtyvät nopeasti, koska eivät voi enää syödä.

Pari vuotta sitten aiheutui kohu, kun Thaimaan Ko Samuilla turisti Kelly Ackerman näki elefanttisafarilla kuinka pestävänä ollut elefantti joutui safarioppaan pahoinpitelemäksi. Mies löi elefanttia teräväkärkisellä kepillä useita kertoja. Tilanne taltioitui videolle Island Safari Tour Co -yrityksen pihamaalla. Kelly julkaisi videon myöhemmin yrityksen Facebook-sivuilla vaatien selitystä elefantin kovakouraiselle kohtelulle, mutta video ja kommentit poistettiin nopeasti.

Sittemmin safarijärjestäjä joutui ongelmiin, kun skotlantilainen turisti Gareth Crowe kuoli osallistuttuaan elefanttisafarille. Mies oli pudonnut elefantin selästä ja jäänyt eläimen jalkohin. Eläinten pahoinpiteleminen oli mahdollisesti osasyynä turistin hengen vaatineeseen onnettomuuteen.