Aamiaisen väliin jättämisellä ikäviä terveysvaikutuksia

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Aamiainen on päivän tärkein ateria ja tutkijoiden mukaan myös välttämättömin. Asiantuntijoiden mukaan ihmiset, jotka eivät syö aamiaista, leikkivät terveydellään. Aamiaisen unohtaminen kasvattaa tutkijoiden mukaan liikalihavuuden, sydänsairausten ja diabeteksen riskiä merkittävästi.

Tutkijoiden mukaan noin joka kolmas aikuinen on syömättä aamiaista, jonka hän korvaa myöhemmin erilaisilla välipaloilla. Tämä on kuitenkin sydänasiantuntijoiden mukaan todella haitallista ihmisten terveydelle. Asiantuntija Victoria Taylor kommentoi Daily Mail -lehden mukaan, että terveyteen lähes yhtä paljon merkitsee aterioiden säännöllisyys kuin se mitä ateriat sisältävät.

Ihmisten tulisi aina syödä runsas aamiainen, joka on naisten kohdalla noin 300-500 kilokaloria ja miesten kohdalla 375-625 kilokaloria. Ihmisten tulisi siis ensimmäisellä ateriallaan saada noin 15-25 prosenttia koko päivän energian tarpeestaan täytettyä. Tämä käy vain harvojen aikuisten kohdalla toteen.

Taylorin mukaan aamiaisen väliin jättävillä ihmisillä on 27 prosenttia suurempi riski saada sydänkohtaus ja myös 18 prosenttia suurempi aivohalvauksen riski. He sairastuivat suurella todennäköisyydellä diabetekseen ja kärsivät korkeasta verenpaineesta ja kolesteroliarvoista.