Huolestuttava tieto Suomesta: ”Puolisot esteenä unelmien toteuttamiselle”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Santander teetti suuren suomalaisen unelmatutkimuksen, ja selvitti mistä suomalaiset haaveilevat. Huomionarvoista tutkimuksessa oli, että jopa joka neljäs nuori aikuinen kertoi, että suurin este unelman toteuttamiselle löytyy parisuhteesta tai läheisistä.

Kyselyyn osallistuneilta kysyttiin mistä he unelmoivat tai haaveilevat. Sen jälkeen vastaajat pohtivat aikovatko toteuttaa unelmansa, ja millä tavalla he rahoittaisivat haaveensa. Lähes 70 prosenttia vastanneista myönsi, että tärkeimmän unelman toteuttaminen oli suurelta osin tai osin omasta itsestä kiinni.

Suomalaiset uskovat, että ovat itse vastuussa omista unelmistaan, mutta huomattava määrä nuorista aikuisista kertoi, että eivät saa tukea unelmien toteutumiselle lähipiiristään. Peräti joka neljäs 25–34-vuotias vastasi, että oma puoliso tai joku muu lähipiiristä on unelman toteutumisen suurin este. Tätä nuoremmilla ja selvästi vanhemmilla tätä ongelmaa ei ollut lainkaan. Näissä ikäryhmissä suurin este oli ajan puute ja oma saamattomuus.

– Tämä tulos ei oikeastaan yllätä mitenkään. Juuri tuossa ikäluokassa esimerkiksi työuran mahdollisuudet näkyvät selkeimpänä, ollaan kohdassa, että se on nyt tai ei koskaan, sanoo filosofi ja professori Timo Airaksinen Helsingin yliopistosta.

– Siinä vaiheessa, jos puoliso esimerkiksi haaveilee suurperheestä maaseudulla ja toinen haluaa uraohjukseksi New Yorkiin, niin siinä on lähes mahdoton sovittaa unelmia yhteen. Silloin yleensä jompi kumpi joutuu perääntymään omasta unelmastaan, tai usein edessä voi olla myös ero.