Älä aina auta muita työpaikallasi – voi olla tuhoisat seuraukset terveydelle

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihmiset arvostavat työpaikalla henkilöitä, jotka auttavat muita ja jakavat omaa osaamistaan sitä tarvitseville. Tällaiset henkilöt ovat monilla työpaikoilla välttämättömiä, mutta uuden tutkimuksen mukaan he tekevät kuitenkin hallaa sekä omalle terveydelleen että myös henkilöille, joita he auttavat.

Pennsylvanian yliopiston professori Adam Grant ja tutkija Reb Rebele ovat tutkineet anteliaisuuden johtamista loppuunpalamiseen. Heidän mukaansa toisten auttaminen työpaikalla johtaa suurella todennäköisyydellä aina auttajan loppuunpalamiseen. Heidän panoksensa toisten töihin vie omaa työaikaa, minkä vuoksi he jäävät töissään jälkeen ja työpäivät ovat heille raskaampia kuin muille. Tämä vaikuttaa yleensä negatiivisesti töiden jälkeen myös omaan vapaa-aikaan ja perhe-elämään.

Luonteeltaan auttavaisen ihmisen tulisi priorisoida se koska apuaa antaa, miten ja kenelle. Tutkijat ovat kertoneet Daily Mail -lehden mukaan, että auttavaisten ihmisten kannattaa auttaa vain niissä tilanteissa kun apu on eniten tarpeen.

Vaikeiden asioiden kohdalla kannattaa myös miettiä sitä voisiko moni apua tarvitseva olla auttamishetkellä samaan aikaan läsnä. Pitää oppia myös sanomaan ei ja välillä välttelemään ihmisiä, jotka vievät jatkuvasti omaa aikaa, mutta eivät milloinkaan anna sitä takaisin tai tarjoa omaa apuaan.